Saturday, November 1, 2008

" Mengenali Alam Jin"1) Jin berasal dari Jan (Bapak Jin) dan gelarannya Azazil. Dicipta dari api
(biru),dan telah beramal puluh ribu tahun lamanya.

2) Apabila Allah swt. memerintahkannya supaya tuduk menghormati Nabi Adam, mereka telah ingkar. Allah swt. melaknat dan perintah turun ke bumi. Jin terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam dan Syaitan.

3) Jin Islam pula terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam (Soleh) dan Jin Tidak Islam (Tidak Soleh). Syaitan yang turun kesemuanya jahat (tidak Islam).

4) Makanannya dari Api (Asap). Itu sebab orang-orang Melayu dilarang menguna-kan kemeyan kerana Jin paling suka dengan asap yang busuk. Tetapi orang-orang melayu ini degil, suka sangat dengan asap kemeyan. Beliau menambah, orang-orang yang suka hisap rokok itu, adik-beradik jinlah tuu
(sambil berseloroh).Makanannya juga tulang. Itu sebab kita tidak boleh membuang kuku sebarangan, kerana jin akan memakannya.

5) Tempat tinggal Jin seperti di awan, sungai, hutan, lombong, laut, tempat-tempat tinggi (sebab tu ramai orang terjun bangunan tinggi sebab bunuh diri akibat rasukan jin jugak), tandas dan kubur.

6) Beliau menasihat apabila ingin buang air diperjalanan (contohnya jalanraya) ,perlu baca " Sala Mun, 'Ala Sulaiman." Mengikut sirahnya jin sangat takut dengan Nabi Sulaiman. Orang-orang Melayu suka sangat membaca ucapan, "Ampun Datuk, Anak cucu tumpang lalu" Masa bila pulak jin dapat pangkat datuk. Dan masa bila pula, kita jadi cucu cicit jin!!!!

7) Jin tidak mengetahui akan alam ghaib, itu sebab jika ada dukun atau bomoh yang tahu menilik-nilik nasib, pembohong.." Sirahnya apabila Nabi Sulaiman, memerintahkan jin untuk membina istananya, sehingga Nabi Sulaiman meninggal pun jin tidak perasan/tahu. Semasa itu Nabi Sulaiman duduk dikerusinya dengan tongkat kayu. Dan jin tekun membuat kerja di hadapan-nya. Sehingga anai-anai memakan tongkatnya dan tongkat tersebut reput dan jatuh serta Nabi Sulaiman pun jatuh, maka barulah tahu oleh jin bahawa Nabi Sulaiman telah mangkat.

8) Manusia juga dilarang membuang air di lombong-lombong yang airnya tenang, terutama di waktu tengah malam. Jin suka mandi di situ, waktu itu. Dilarang juga buang air di lubang-lubang (tanah).

9) Rumah-rumah yang lama tidak berpenghuni atau rumah yang baru siap belum duduk lagi, jin suka tinggal di situ. Sebelum duduk rumah baru, di galakkan membaca surah Al-Baqarah, sehingga habis. Jin lari selama 3 hari. Tidak perlu tepung tawar bagai.... orang melayu suka sangat menepung tawar !!!

10) Jika budak menangis tengah-tengah malam, azankan 7~10 kali, jika tidak bacakan ayat Kursi dengan cara 9 kali henti (tekniknya) sebab saya pernah jumpa orang yang di rasuk, membaca sama ayat kursi....

11) Bentuk jin. Jin adalah makhluk yang paling hodoh/buruk, berbeza dengan manusia, cantik/lawa. Jin juga boleh membentuk dengan sebarang bentuk dengan jelmaan. Apabila di hutan berhati-hati jika berburu, jin boleh menyerupai sebarang bentuk malah manusia.

12) Apabila ada ular masuk ke dalam rumah, Nabi pesan jangan bunuh terus. Mungkin jin yang masuk, dan menyerupai ular. Itu sebab Nabi pesan supaya mengarahkan ular itu keluar jika ia jin, sebanyak 3 kali. Selepas tiga kali tak keluar juga baru boleh bunuhnya. Sebab jin akan keluar, jika kita melarangnya

13) Antara objektif utama jin adalah untuk mengganggu manusia. Manakala, syaitan pula untuk merosakkan aqidah manusia.

14) Mereka beranak-pinak sehinggakan nisbah manusia dan jin adalah 1:9. Manakala bilangan malaikat pula tidak terbilang banyaknya kerana ia lebih dari bilangan pasir dan rumput.

15) Manusia mempunyai qarin (jin) dan suka ikut manusia kemana juga kita pergi.

16) Ilmu-ilmu jin adalah dilarang kita tuntut dan beramalnya. Ia dilarang oleh Islam. Banyak keburukkannya, sehingga saat mati pun susah.

17) Jika tidur di Masjid, jangan tidur di pintu masjid dan tempat imam. Sebab jin selalu datang untuk sembahyang. Dan suka ikut pintu masuk masjid (tahu ikut peraturan).

3 comments:

Anonymous said...

salam... sy ingin mengetahui lebih lanjut mengenai alam ghaib... sy agak bingung skarang... perkara ini terjadi pd diri sy sendiri.. sblum2 ini sy kerap mimpi ular dan haiwan2 yg berbisa.. dan sy dah jmpe ramai perawat islam.. dan kebykn mereka mengatakan sy ade peminat dari alam angkor.. pd pndangan sy mgnkn ade jin yg suka pd sy.. wallahualam... dan disini sy ingin bertanya, apakah sbb jin suka pd manusia??.. dan bolehkah jin berkahwin dgn manusia??..

qizz_feez8588 said...

SALAM..SY INGIN BERTANYA BERKAITAN DENGAN ALAM GHAIB DN ALAM NYATA.SELALUYA KITA SERING DIDENGARKAN CERITA BERKAITAN TENTANG WALI2 DAN ORG2 ALIM YG KINI MENJADI PENDAMPING PADA PENGAMAL2 PERUBATAN TRADISIONAL.DN ADA YG M,NGATAKAN BHWA MEREKA ADALAH DR KETURUNAN PARA2 WALI DN PARA2 WALI ITU MASIH LG BERHUBUNG DGN MEREKA..APA YG SY TAHU DLM AL-QURAN TERCATAT BHWA SETIAP INSAN YG MATI PASTI AKN TERPUTUS IKATANYA DGN INSAN YG MASIH HDUP.KECUALI AMALANYA DIDUNIA.JADI,APA YG SAYA INGIN TAHU ADALAH,ADAKAH WUJUDNYA PARA2 WALI DI DLM HDUP KITA.DH HRUSKH KITA PERCAYA BHWA MEREKA(PARA2 WALI)BENAR2 ADA???

qizz_feez8588 said...

salam..sy ingin bertanya tentang mimpi..rmai org kata mimpi itu hnya mainan tidur.tp ada juga m,ngatakan bahawa mimpi itu adalah petanda yg diberi kpd kita..sbb apa yg berlaku pada sy mgkin ssh diterima oleh org rmai dn mgkn di anggap karut.selama ini saya sering bermimpi benda2 pelik spt mimpi terbang,mimpi menyelam dlm air yg htm,mimpi di beri petunjuk ke s,suatu tempat.serta mimpi berubat org yg tidak dikenali dn mcm2 lg.kdg2 mimpi sy itu se,olah2 bnr2 wjud s,hnggakn sya mmpu tuk mengawal dn menguasai mimpi tersebut mengikut gerak hati serta sy dpt menceritakan 1 per 1 apa yg berlaku di dlm mimpi tersebut.segalanya sy dpt lht dgn jelas.apa yg merungsingkn sy skrg ini adalah,ptutkh saya percaya dgn mimpi tersebut atau mgkn ada mksd yg tersurat di sebalik mimpi2 sy itu atau pn ianya hnya gangguan tidur???